Vetvrij frituren, maar wat is nou de beste vetvrije frituurpan?

Vetvrij frituren

Het is tijd voor dé grootste revolutie in kookwereld van de laatste jaren. Wie had 10 jaar geleden gedacht dat we ooit patat konden bakken zonder gebruik te maken van overbodige en overmatige olie en vet. Ik in ieder geval niet! Wel weet ik dat patat best ongezond kan zijn, helemaal als het slecht gebakken wordt en zich heeft volgezogen met vet. Maarja, wat moet je dan doen, helemaal nooit friet eten dat gaat er bij mij niet in! Gelukkig zijn er sinds een tijdje schitterende apparaten op de markt die het mogelijk maken om te frituren en te bakken zonder gebruik te maken van een enorme hoeveelheid olie.

Waar enkele jaren geleden Tefal begon met haar eerste Actifry was een nieuw tijdperk geboren. Al snel volgden grote merken als Philips met hun varianten op de vetvrije friteuses. Nu ik zelfs op de bekende homeshopping kanalen een ware thuiswinkel friteuse voorbij zag komen is het toch echt de hoogste tijd om eens de balans op te maken. Want dat vetvrij frituren en bakken is allemaal leuk en aardig, maar wat is nou de beste vetvrije friteuse voor mij?

Vetvrije frituurpannen getest

Om dit eens te gaan bekijken zijn er drie verschillende varianten in de test opgenomen. Eén variant van het grootste airfryer-merk de Philips Airfryer, de homeshopping friteuse M-Line Jet Fryer en de digitale Smart Fryer van Emerio. Waarin verschillende deze frituurpannen om zijn ze allemaal gelijk?

Technologie

Het begin van het onderzoek is al niet heel horizon verbredend. Respectievelijk de hetelucht-technologie, Rapid Air en de Rapid Air Vortex technologie zijn allemaal gebaseerd op hetzelfde idee. Hetelucht die het gerecht gaart. Het warme frituurvet wordt vervangen door een hetelucht straal die rondom het hele gerecht zal verspreiden en de ingrediënten langzaam zal bereiden.

Door het gebruik van de hetelucht en de roterende mandjes in alle apparaten wordt het gebruik van vet of olie haast overbodig. Enkel een klein lepeltje olie is al voldoende om te bakken. Hierin slagen ze dus allemaal met vlag en wimpel, het gebruik van overbodig en overmatig vet wordt namelijk drastisch teruggebracht, waardoor er gezonder gekookt zal worden.

Grootste verschillen

Maar is er dan echt geen verschil in de drie varianten? Zoals u in de tabel hieronder ziet is deze stelling op het eerste gezicht juist. Het grootste verschil zit hem in de prijs van de producten, want de Enrico M-Line Jet Fryer is met € 99,- de goedkoopste van de drie. De digitale Smart Fryer van Emerio ziet er zeer luxe uit, maar ook de prijs een interessant. De Philips Airfryer blijft wat achter met een prijs van €149,-.

  M-Line Multi Jet Fryer Emerio Smart Fryer Philips Airfryer
multi-fryer-air-enrico-mline-1 Smart Fryer Emerio Philips Airfryer
Merk Enrico M-Line Emerio Philips
Prijs  € 99,00 € 129,95 € 149,00
Gewicht (kg) 5,7 5,8 7
Afmetingen (cm) 42 x 30 x 29 31 x 36 x 37 32 x 29 x 63,5
Technologie Rapid Air Vortex Hot Air Rapid Air
Kleur  Wit/zwart Zwart Zwart
Timer instelbaar  Ja Ja Ja
Temperatuur instelbaar  Nee Ja Ja
Vermogen (Watt) 1300 1500 1425
Inhoud bakmand (liter) 3,5 2,5 2,2
Transparant deksel   Ja Nee Nee
Anti aanbaklaag   Ja Ja Ja
Koele wand   Ja Ja Ja
Lengte snoer (cm)  94 120 80
Baktijd patat
(500 gram) 
 25 minuten
Accessoires 
  • Bakmand
  • Binnenpan
  • Afneembaar handvat
Uitneembaar reservoir   Ja Ja Ja
Garantie   2 jaar 2 jaar 2 jaar

Resultaten vetvrij frituren

Wat betreft de bakresultaten van de verschillende vetvrije friteuses in eindelijk het eerste, en direct vrij opvallende, resultaat te zien. Waar juist de duurdere variant van Philips wat slappe patat aflevert, is het juist de Smart Fryer van Emerio die goede resultaten laat zien: krokante, goudgele friet. De Enrico M-line Jet Fryer deed er iets langer over, maar uiteindelijk kwam hieruit ook prima patat.

Kroketten

De misschien wel meest gegeten snack, de frikandel, komt nog wel perfect uit de pannen. Misschien wat opgezwollen, maar verder smaken ze prima
en zien ze er goed uit. Zodra echter de bitterballen en kroketjes de pannen ingaan is het resultaat minder. Beide kleuren niet, maar worden wel warm. Dankzij het speciale snackmandje van de M-Line Jet Fryer komen de bitterballen er heel uit, in tegenstelling tot de Philips Actifry, hiermee gaat het niet super. In de Emerio Smart Fryer worden de kroketten wel warm, maar kleuren ook niet heel lekker mee.

Dat is ook het grootste manco van alledrie de pannen. Natuurlijk proberen ze allemaal de smaak van de traditionele frituurpan na te bootsen, maarja zonder een enorme, ongezonde hoeveelheid vet is dat lastig. De smaak is dan ook niet helemaal gelijk aan wat u gewend bent, alhoewel de patat in de Jet Fryer wel prima smaakt.

Tip: Nadat wij de bitterballen ligt hadden ingesmeerd met wat olie ging het al stukken beter. In alle drie de hetelucht friteuses verkleurden de bitterballen beter dan in eerste instantie!

Voor- en nadelen van frituren zonder vet

Natuurlijk valt er over smaak niet te twisten, maar feit blijft dat de smaak van de gerechten uit de vetvrije friteuses anders is dan uit de traditionele frituurpan. Maar wil je nou een volgezogen, ongezonde, cholesterol verhogende hap of een gezondere snack die qua smaak nog enigszins in de richting gaat? Daarnaast zie ik als grootste nadeel de baktijd van de drie apparaat. Gemiddeld doet een 0,5 kilo patat er gemiddeld 25 minuten over om goudgeel gebakken te worden.

Alhoewel de baktijd lang is, staat hiertegenover dat alle drie de pannen direct klaar zijn voor gebruik. U hoeft dus niet te wachten tot een enorme hoeveelheid vet op temperatuur is, want zowel de Jet Fryer als de Smart Fryer en de Airfryer zijn direct te gebruiken. Daarnaast worden smaken en de sappigheid van de gerechten behouden en worden niet vervangen door vet. Ook wel een positief, lekker en gezond idee.

Maar het grootste voordeel voor mij is de geur. Waar ik er een enorme hekel aan had dat iedere keer het hele huis naar een muffe, vette frietgeur rook heb ik dat probleem dankzij mijn Jet Fryer niet meer. Geen olie en dus ook geen verbrande olie of vet, zorgen ervoor dat ik alleen de heerlijke geur van versgebakken friet ruik, en dat is ook wel wat waard.

De beste Smart Fryer hetelucht frituurpan

Als u op dit moment tevreden bent met uw huidige frituurpan, dan zal een extra (vetvrije) friteuse misschien wel overbodig zijn. Leuk voor naast de traditionele pan, maar geen musthave. Dat is het wat mij betreft wel als u heeft besloten uw eetpatroon aan te passen. Dan heeft u met een vetvrije friteuse een goede basis, waarmee u in ieder geval kunt beginnen met minder vet te gaan koken. Dan raad ik u aan uw oude frituurpan de deur uit te doen en hem te vervangen voor een veelzijdiger en gezonder exemplaar.

Jet Fryer Frituurpan

De Enrico M-line Jet Fryer is dan de ideale Fryer instapvariant, waarmee u prima geïntroduceerd wordt in het vetvrij bakken. De mogelijkheden zijn hier echter wat minder, vooral omdat u de temperatuur niet in kunt stellen. Voor alleen het bakken van patat en snacks is deze Jet Fryer prima.

Als u echter meer uit uw Smart Fryer wilt halen, dan zou ik als ik u was overwegen om voor de luxe Smart Fryer van Emerio te gaan. Dit apparaat springt gelijk in het oog dankzij zijn mooie display, maar het biedt ook een hoop extra mogelijkheden. Met dit display kunt u de timer en temperatuur nauwkeurig instellen en kunt u veel meer gerechten bereiden. Voor de kookliefhebbers is de Emerio Smart Fryer Deluxe dus een uitstekend model!

 

Berichten

Bericht(en)

NOVISELL © 2015 Frontier Theme